27 Eylül 2009 Pazar

Bağışıklık Sistemimiz İçin 9 Öneri: çoğu yapmamız gerekenler zaten :)




Günler kısaldı.Havalar soğumaya başladı. Benim gibi bazılarınız da hasta olmaktan korkmaya başlamış olabilirsiniz. Hele bir de bu yıl domuz gribi korkusu varken..



Daha yeni okuduğum bir sağlık dergisindeki önerileri burdan paylaşmak istedim. Düzenli beslenme gibi klişe önerilerin yanında her gün yapmaktan zevk aldığımız davranışların da savunma sistemimiz için ne kadar faydalı olduğunu okumak hoşuma gitti doğrusu. Uzun lafın kısası işte o 9 öneri:






  1. Sevdiğiniz, moral veren müzikleri dinleyin. Müzik dinlemek beynin iyi hissetmemizi sağlayan bölgesini tıpkı seks ya da lezzetli yemekler gibi uyarıyormuş.(McGill üniversitesi)




  2. Hareket edin. Fiziksel aktivite kas ve iskelet yapısını güçlendirmenin yanı sıra stresi azaltıyor ve ruhsal durumumuzu olumlu etkiliyormuş. Bağışıklık sistemimizin hücrelerinin aktivitelerini de arttırıyormuş.



  3. Kahkaha atın. Gülmek enfeksiyonlarla savaşan antikorları arttırıyormuş.Diğer yararları da şöyle sıralanabilir: kan dolaşımını hızlandırıyor, stresi ve kaslardaki tansiyonu azaltıyor. Sindirim sistemini üzerinde olumlu etkileri var.



  4. Beyninizi çalıştırın. California üniversitesindeki bir araştırmaya göre briç oynamak kadınların bağışıklık sistemini stimule ettiği ortaya çıkmış. Bu araştırmaya göre bağışıklık sistemimiz beynimizin plan yapmak, hafıza, muhakeme ve soyut düşünmeden sorumlu bölgesi ile etkileşim halindeymiş. Saydığımız zihinsel fonksiyonları içeren herhangi bir aktivite bağışıklık sistemimizi olumlu etkiliyor.



  5. Sesini kısın. Rahatsız olduğunuz seslerden kurutulun. Çünki onlar sadece kulağınızı rahatsız etmiyor. Istenmeyen sesler, kaslardaki tansiyonu, kalp atış hızını arttırabilir damarları büzerek kan dolaşımını azaltabilir. Cornell üniversitesindeki bir araştırmada sürekli gürültülü ortamda çalışan kadınların daha çok stres hormonu adrenalin salgıladıkları görülmüş. Bu da kalp krizi riskini arttırıyormuş.



  6. Bardağın dolu tarafını görün: Bağışıklık sistemimiz duygu ve düşüncelerimizle de birebir ilişkili. Yapılan bir araştırmaya göre iyimser kişiler karamsa kişilerden ortalama 12 yıl daha uzun yaşıyorlarmış. Asabi, stresli,negatif ve karamsar kişilerin bağışıklık sistemleri aşılara da daha zayıf tepki veriyormuş.



  7. Önerilerin bana göre en ilginci :YATAK ODANIZ ZİFİRİ KARANLIK OLSUN! melatonin bazı hastalıklardan korunmak için ihtiyaç duyduğumuz bir hormon ve sadece karanlıkta salgılanıyormuş.Yeterince uyumamak ya da ışıklı ortamda uyumak melatonin seviyesini düşürüp kadınlar ostörojen seviyesini arttırıyormuş. Bu da meme kanseri riskine yol açıyor. Gece şiftinde çalışan ya da ışıklı ortamda uyuyan kadınların meme kanseri riskinin %60 oranında arttığı gözlenmiş. Başucumuzda duran saat ya da küçük gece lambası bile melatonin seviyesini azaltıyormuş.



  8. Strese hayır!! Benim gibi stresli biri için bu zor :) Ancak, stres kortizol ve adrenalin hormonlarının üretimini arttırıyormuş. Bu iki hormon da bağışıklık sistemimizi zayıflatan hormonlardan.



  9. Tabi ki doğru beslenme: Bağışıklık sistemimiz için C,E,A vitaminleri şart. Vücudunuzu susuz bırakmayın;dehidrasyon vücut direncini düşürüyor.



  10. balıktaki omega3 ve proteinli gıdalardaki arginin bağışıklı sistemimizi güçlendiriyor.



  11. Çinko da bağışıklık hücrelerimizin artmasında yardımcı. Günlük ihtiyacımız 15 mg. Çinko kaynakları: istiridye, karides, susam, peynir, et, bitter çikolata :), yumurta ve mısır.



  12. Fazla şeker akyuvarların yeteneklerini %50 oranında azaltıyormuş. Tekrar şekere hayır demek zorundayız malesef.

1 yorum:

  1. öyle siberalemin anasayfa fotolarını alıp da blogumuzda izinsiz kullanmayalım ne de olsa eski sirketim simdi :))

    (su kollarını acmıs kızcagızdan bahsediyorum :)

    YanıtlaSil